Please have a seat — contrast of space syntax

Barry Wun, Janet Ho, China

 

Explanatory Note

Despite the urban development reached to a substantial level, many spaces are left behind without people’s attention. The creation of bridges could allow vehicles to take people from one place to another place in a faster way. Mostly, it will pass through some obstacle or other road network.

Space on the bridge provides an easy connection between the places over separation. Space under the bridge should be able to do so. However, the space under the Dorbasinky’s bridge is separated into fragment by both driveway and railway, as well as those concrete structural columns, created a discontinuity and non-linear space, unlike the syntax of space on the bridge. The contrast of the space syntax and the needs of the surrounding users, derive a revitalized leisure and green area.

PLEASE HAVE A SEAT - contrast of space syntax

In addition to the above, we also consider the distance between the residential area and the target site. The design is aimed to diffuse into the existing environment while contrasting the syntax of space on the bridge. The space on the bridge is a linear directional and purely two dimensions. We try to extract the different and put it into the design. Firstly, the building mass is tried to maintain under the curvature of the bridge at the south with suitable adjustment to reflect the context. The two ribbon-like bands going in between the columns and flow through the bridge profile. Secondly, a void-cut at the podium level – the green platform is created for a visual penetration on all sides of the bridge. Vision from the apartment buildings to the North will not be blocked.

Furthermore, the skin design is try to reduce the light pollution disturb to the surrounding by minimize the glazing area towards the apartment buildings at South direction. The curvy aluminum panel with stretcher bond pattern only allows light from the internal spaces downwards to the ground. Residents from the adjacent apartment buildings will not be affected, especially during the night time.

In this design, we aim to encourage the users to spend the time on leisure activities rather than sport activities, which contrast the busy traffic on the bridge. Users can walk up to the podium level, ramping up and down throughout the continuous green platform; it also encourages the users to sit on the grass to enjoy their leisure time. The entrance ramp brings people to the podium level and the leading them towards the outdoor park on both sides of the bridge.

There floor plate on the podium level and the upper level are wave-form like, which is not suggested to run or move fast. People can walk along the building gently and slowly. The initial idea of the continuous floor plate at the podium platform is to simulate the vehicles movement on the bridge, while we try to control the rate of movement by elevating the floor plate at certain points. As a result, the edge and the limit of the floor plate will be determined by the users themselves. People can decide the space, either sit or walk on the slope.

The main concept of the design is the flow of space and continuity of space. The two wave-form massing act as ground bridges to connect with the local context. We do not aim to attract all people from the residential area to the site, but we would like to let people know that border of their living area could be extended seamlessly.

Authors:

Barry Wun, Janet Ho

Hong Kong SAR

China

vote for the project

Голосуйте за проект:

Organizers
and partners:

organizers
media partners